Anzeg’n, Intrekkersmoal, Buurtfeest
U heeft het vast al gezien. Het kunstwerk aan de Broekheurnerweg.
Het Noaberschop leeft in Overijssel. Vooral in Haaksbergen. Dit is vastgelegd door de IJsselacademie in de Canon van Overijssel. Het kunstwerk ‘Noaberschop’ dat is gerealiseerd door de beeldend kunstenaars Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis, is een van de 15 kunstwerken die in opdracht van het Kunstenlab zijn gerealiseerd in de openbare ruimte.
Het markeren van verdwenen geschiedenis of immaterieel erfgoed door middel van kunst werd mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.
De gemeente Haaksbergen heeft het kunstwerk een thuis gegeven op de volgende locaties:
– Alsteedseweg hoek Broekheurnerweg, Buurse
– Morsinkhofweg startpunt wandelroute ’t Ommetje, Honesch
– Beckummerweg nr. 53, St. Isidorushoeve
Aan de Morsinkhofweg staan de woorden: Breafkestrek’n, Broedskoo, Keend kiek’n
Aan de Beckummerweg staan de woorden: Brulfteneug’n, Wiezemoor, Noast’n Noaber
Gesprekken met bewoners vormen de basis voor het kunstwerk Noaberschop.
Bérénice Staiger en Jacomijn Schellevis hebben een bijzondere interesse voor streekgebruiken en de daarmee verbonden streektaal. Zij hebben, in samenwerking met de Historische Kring Haaksbergen, woorden in dialect verzameld die het Noaberschop samenvatten. Zij hebben zich laten inspireren door persoonlijke verhalen van de bewoners uit het buitengebied van Haaksbergen, die zij ontmoetten tijdens hun zoektocht.
Het werd al snel duidelijk dat ‘het Noaberschop’ draait om ongeschreven regels. Om dienst en wederdienst en het voor elkaar klaar staan. Om ook zelf een duidelijk gevoel te krijgen bij de omgeving en het landschap van Haaksbergen, zijn de kunstenaars er zelf op uitgetrokken.
De indrukken die tijdens de gesprekken en de speurtochten zijn opgedaan hebben geleid tot het uiteindelijke concept van het kunstwerk.
Op 31 maart zijn de kunstwerken officieel onthuld.
Plaats een reactie
Ook meedoen in deze discussie?Plaats uw reactie!